Sara's trädgård

Slutet för denna blogg!Trädgård

Posted by Sara Brenne Mon, December 14, 2015 07:44:48

Blog imageTackar alla er som följt denna blogg och bjuder in er att kika på min facebook sida istället: www.facebook.com/Sara-Brenne-Art-Work-and-Garden-164692003612545/
Där kommer det även i fortsättningen finnas lite bilder och tankar kring mitt trädgårdsliv.

Välkomna, Sara

NovemberTrädgård

Posted by Sara Brenne Thu, November 19, 2015 11:12:40

Blog imageHade det inte varit julmarknad förra helgen hade jag knappt trott att det är november nu.
Blog imageDahliorna kämpar på och en och annan blommar ännu.
Blog imageDen milda hösten har gjort att magnoliornas frön har hunnit mogna och det är första gången jag skördar magnolia frön. Förhoppningsvis gror de till våren efter en vinter i kylskåpet.
Blog imageDe är resultatet av att dessa två skönheter blommade bredvid varandra i våras.
Blog imageDet otroligt milda vädret har gjort att jag fortfarande skördar hallon och björnbär. De blir inte så söta nu men duger fint till sylt.
Blog imageKanske är de milda och blöta vintrarna orsaken till tråkigare saker, vi blev tvugna att fälla ett av de första träden vi planterade när vi flyttade in här. Ett tio år gammalt körsbärsträd som drabbats svårt av svampangrepp. Större delen av kronan var angripen och som syns på bilden gick rötan hela vägen genom stammen.
Blog imageSom tur är finns ett annat körsbärsträd i samma ålder kvar, men vi får plantera ett nytt till våren för det behövs mer än ett träd för att få körsbär.
Blog image`Crocus Rose´ blommar på och idag får jag nog gå ut och plocka in några rosor att trösta mig med då jag sitter i soffan med ryggont och regnet öser ned.

Ha det gott i höstrusket!

Sara

Härliga höstdagarTrädgård

Posted by Sara Brenne Thu, October 15, 2015 12:13:07

Blog image
Nu är de här, de där dagarna som man helst minns när man tänker på hösten. Ovanligt många har de varit i år med! Hög klar luft, blå himmel och starka färger!
Blog image( Euonymus oxyphyllus, Bollbenved )
Höstfärgerna har kommit igång på allvar, jag njuter lika mycket av höstfärgerna som jag gör av blommor, mina favoritväxter har ofta vacker blomning på våren, intressanta bladformer och lövverk på sommaren och sedan en rejäl final med brinnande höstfärger!
Blog image( Euonymus hamiltonianus, Tokyobenved )
Benved är ett släkte som kanske mest är kända just för höstfärgerna och de är härliga. Variationen är stor Euonymus oxyphyllus, Bollbenved får starkt nästan vinröda blad, medans Euonymus hamiltonianus, Tokyobenved blir ljust rosa till gul. Kasperbenveden, Euonymus cornutus var.quinquecornutus, blir ljusgul med starkt färgade frukter.
Blog imageFina perenner som blommar nu finns det med, en höjdare som verkligen förlänger säsongen är Oktoberstormhatt, Aconitum-carmichaelli. Här i vackert sällskap med tuvröret `Overdam´
Blog imageAstrar är också favoriter. Men de trivs inte alltid här och jag prövar ständigt nya sorter.
Blog imageNågra som trivs desto bättre är dahliorna i de nya lådorna som jag byggde i år då det ju gick så dåligt med dahlior i kruka förra året. Helt klart är det så att de vill ha rejält med näringsrik jord för att trivas, nu är det dock bara en tidsfråga innan kalla nätter sätter stopp för prakten.
Blog imageJag njuter av färgprakten så länge jag kan.
Blog imageHär en sort med blommor stora som tallrikar!
Blog imageI köksträdgården börjar det så sakteliga att ebba ut med skörden, kål finns det ännu gott om, och bakom kålen står den här lilla solen! En av en handfull solrosor som överlevde sniglarnas härjningståg i våras.

Nu ska jag ut och njuta av ännu en dag med blå himmel.

SaraLiljorTrädgård

Posted by Sara Brenne Sun, September 13, 2015 10:00:45

Blog imageSå var det dags för de efterlängtade liljorna som fyller hela trädgården med doft. Det är en blandning av orientaliska hybrider i vitt. De trivs i den väldränerade och halvskuggiga rabatten bredvid hängbjörken.
Blog imageÄnnu blommar perennerna stenkyndel och kärleksört är som bäst nu.
Blog imageKrukorna med dahlior tagetes och kanna börjar bli rejält maffiga, en härlig färgklick nu på hösten som tur är klarade de den första frostknäppen som var i veckan.
Blog imageRudbeckiorna strålar ikapp med solen, perukbuskarna i bakgrunden har bidragit med färg hela säsongen där de står strategiskt placerade i motljus, för att verkligen lysa rött. I köksträdgården är det skördetid och att få äta ett rejält lass bondbönor med smör är lyx för mig, att leva i takt med trädgården gör mig lycklig!

Sara